Assalammualaikum
Apa yg menariknya dduk kt umah ialah mkn. Bila2 msa leh mkn dan bila2 msa ada mknan. Ni adlh mknan tghri kmi smlm. Taaadaaa:
Masakn yg sgt simple. Spe2 pown leh wat. Ok aku thu tu. Inilah mknan yg senang dimasak dan selalu mnjadi pilhan aku ktika aku disuruh msk. Kahkah. Kt umah sewa dlu sbgai jln utk kami brjimat kami akn msk stiap hri scra brgilir. Amcam? Kowg dpt rsa x semangat ukhuwah kitaorg?? Dpt kn. Dptkn. Watever....hahaha. aku dan rkn2 umah sewa aku yg len akn amik giliran utk memasak depends on our break time. Sape yg xde cls in the afternoon owg itu la yg akn trpilih mnjadi chef on that day. Kwn2 plak senang jnis xkisah. Msk ape pown mkn. Tu yg bes tu. Hehe. Thanks to all my besties.
Nk thu resepi x?? Nk? Nk? Ok....jp2..no hal punya lah..
~Resepi smbl udang~
Bahan2nya adalah:
1 bji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cili bo
Gula
Garam
Cara2 nk membuatnya:
Potong bawang besar & bawang putih
Panaskan minyak dan tumiskn 2jnis bwg diats
Setelah bwg2 trsebut nmpk kekuningan masukkn cili bo
Masukkn sdikit gram & gula
Kacau, kacau & kacau sehinggalah kowg rsa cili tu hmpir msk
Pas2 msukkn udang yg telah dibuang kulitnya
Kacau lg smpai udang brtukar merah dan cili tesebut msak
Hahaha. Sgt la xpro penulisan resepi aku tp aku pasti ia enak utk dimakan. Kalo nk tnya bpa byk gula n garam aku tabur dlm mskn tu. Ermmmm..ikut kta hti msing2 k.
Hidangkn smbl udang bersama sayur sawi jepun. Sgtla simple. Ada plak yg nk tnya aku mcm mna nk wat sayur. Hahaha. Nk ckp pown malu seh. Senang sja amek 2 ulas bwg putih. Tumiskn brsama sos tiram dan tuangkn keats syur sawi jepun yg telah dicelur. Siap! Senang bukn??
Berguna utk mrka yg blik kja & terkejan2 nk bukak posa or bg mrka yg mmg xtau nk msk n bru nk mncuba.
Selamat mencuba!
Lots of love♡
No comments:
Post a Comment